Bahan-Bahan: ( 1 ekor ayam )
- 1 ekor ayam (dipotong)
- 35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit
- 1 inci halia
- Sebesar saiz ibu jari belacan
- 1 batang serai (dititik)
- 50gm daun kesum
- Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
- Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
- 3 cawan air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, dan belacan.h
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing.
- Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut.
- Masukkan air asam jawa dan gaul sebati. Masukkan pula garam. Gaul sebati dan tambahkan air.
- Tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan.
No comments:
Post a Comment